Expositie: Vitamine K
In Vitamine K staat kunst centraal die je blij maakt, kunst waar je van opknapt. Positief en creatief, kunst als uitnodiging tot een zonnige toekomst. Kunst vol levenslust.
Concept
Volgens Brits onderzoek reageren onze hersenen op kunst ongeveer hetzelfde als op liefde. Kijken naar kunst versnelt onze hartslag met wel tien procent. Ongeveer net zoveel als wanneer je naar je lief kijkt. Ook op andere manieren draagt kunst bij aan ons welbevinden en onze gezondheid. Het verbindt ons met onze creativiteit, dat wat ons het meest tot mens maakt. Van alle levende wezens is de behoefte van mensen aan zingeving, aan het duiden van de wereld, uniek. Niet voor niets deden grotbewoners al aan kunst, nog voordat zij huizen leerden bouwen. Andere onderzoeken wijzen op het positieve effect van kunst en cultuur op onze veerkracht, levensduur en op het tegengaan van gevoelens van eenzaamheid.
Nu bijna de hele wereld in de greep is van een akelige pandemie en we in onze samenleving voorlopig letterlijk afstand tot elkaar moeten houden, is toegang tot kunst dan ook essentieel. Het MOW draagt hier graag op eigen bescheiden wijze aan bij, met de expositie Vitamine K.
Exposerende kunstenaars
Het museum nodigde kunstenaars uit Groningen en net daarbuiten uit om werk aan te dragen voor de expositie. Uit bijna vijftig inzendingen viel de keuze op werk van:
Anneliet van Beelen, Reinier van den Berg, Monique Blaak, Diek Boerman, Angélique Boter, Marjan Cornelius, Hans Dingjan, Marijk Gerritsma, Rosa Hanson – Alp, Esther IJssels, Liza de Jong, Manja Kindt, Janke Klompmaker, Ria van Krieken,Tineke Otten, Wim Peters, Flos Pol, Rika Post, Collectief RinseKoetjeBil, Natascha Rodenburg, Marius de Schaar, Erica Scheper, Joke Schepers, Geert Schreuder, Marian Smit, Heerko Tieleman, Anne van Twillert, Ati van Twillert, Bea van Twillert en Heleen Wilkens.
Over de tentoonstelling
In de tentoonstelling zie je heel uiteenlopende en vaak kleurrijke kunstwerken; schilderijen, tekeningen en installaties. Die gaan onder andere over de waarde van menselijk contact, liefde, een goed thuis en over de opwekkende kracht van de natuur maar ook over de prettige kant van onzekerheid. Tijdens de expositie kunnen bezoekers live kunstenaars aan het werk zien. Zij koesteren het ongewisse experiment, het eindresultaat van hun werk staat (nog) niet vast.
MOW jong!
Als kind kun je tijdens je bezoek je vrolijkheid kwijt in een striptekening waarvoor je aan de balie (gratis) materiaal meekrijgt.
Bron: museum de oude Wolden